Podprogram 2019 - efekty
Utworzono dnia 19.11.2020
PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Raniżowie z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 861 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 38,90483 ton żywności;
- 3 419 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 93 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 26 uczestników
- Kulinarnych - 3 spotkania dla 27 uczestników
- Niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
- Innych działań aktywizujących – 4 spotkania dla 40 uczestników